Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Σχόλια για τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης Γ' Λυκείου

    Τα χθεσινά θέματα μεθηματικών Κατεύθυνσης έγιναν όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά και θεμιτό, αντικείμενο έντονου σχολιασμού και κριτικής, σε αρκετές όμως περιπτώσεις στείρας και αδιάφορης.
     Προσωπικά θεωρώ τα θέματα επιτυχημένα και αποτελεσματικά, γιατί πετυχαίνουν να κατατάξουν τους υποψήφιους στις διάφορες βαθμολογικές κλίμακες. Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής, χωρίς αξιόλογη μαθηματική ικανότητα, θεωρώ ότι μπορούσε να φτάσει περίπου στο 75, ίσως και 80. Μία καλύτερη βαθμολογική επίδοση απαιτούσε εντατικότερη προετοιμασία, αυξημένη μαθηματική ικανότητα, παράγοντες που οφείλουν να υφίστανται στις άριστες βαθμολογίες. Απαιτούσε όμως και γνώση φροντιστηριακών τεχνικών, σημείο το οποίο επιδέχεται έντονη κριτική, αν συνυπολογίσουμε την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελληνική κοινωνία.
    Αναλυτικότερα :
    ΘΕΜΑ Α : απλό, χωρίς εκπλήξεις
    ΘΕΜΑ Β : Β1, Β2 Αντιμετωπίζονται σωστά, χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες
     Β3 Η επίλυση της δεν έχει σχέση με μιγαδικούς και θα μπορούσε άνετα να διδαχθεί σαν απαιτητική άσκηση στην Α' Λυκείου. Δύσκολο να επιλυθεί πλήρως ακόμη και από ικανούς και πολύ καλά πρετοιμασμένους μαθητές, αν δεν έχουν ασκηθεί σε ανάλογες ασκήσεις  φροντιστηριακά.

Παρουσιάζω μία άσκηση στα πολυώνυμα από το βιβλίο Ε' Γυμνασίου (Θετικής κατεύθυνσης) έκδοσης 1971, του Ηλία Ντζιώρα. Συγκρίνετε την με το Β3.


     ΘΕΜΑ Γ : Βατό, μάλλον ευκολότερο σε σχέση με προγούμενα χρόνια.
     ΘΕΜΑ Δ : Επιτυχημένο, ανάλογης δυσκολίας με προγούμενα Δ θέματα, αν και λιγότερο πρωτότυπο. Απαιτούσε ιδιαίτερη εξάσκηση για να αντιμετωπιστεί πλήρως (Ιδιαίτερα ένα μέρος του Δ1, το Δ2 και μέρος του Δ3).

Συμπερασματικά, κάποιος που έχει στηριχθεί στο σχολικό βιβλίο και στο study4exams, δεν πετυχαίνει βαθμολογία μεγαλύτερη του 75-80. Οι  άριστες επιδόσεις απαιτούν πολλά περισσότερα απο τα σχολικά βοηθήματα, αλλά αυτό είναι διαχρονικό φαινόμενο των εισαγωγικών εξετάσεων.

Για του λόγου το αληθές δείτε δείγμα θεμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων του 1932 ( Πηγή : http://physicsgg.me/  ) για το Πολυτεχνείο, στα οποία εξετάστηκε και ο μέγιστος μαθηματικός Χρίστος Παπακυριακόπουλος, ο οποίος αν και εισήχθει στους Πολιτικούς μηχανικούς, αργότερα εκατέλειψε την σχολή για να σπουδάσει την μέγιστη των επιστημών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 

Sample Text

Sample text

Followers